COVID-19

INFORMATION

(Denna information kommer att uppdateras kontinuerligt.)
Senaste uppdatering: 2021-12-02

Den 1 december 2021 införde regeringen, på inrådan av Folkhälsomyndigheten, vaccinationsbevis som ska gälla på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 besökare.

Allmänt om vaccinationsbevis

Vi kommer att fortsätta erbjuda våra besökare trygga och säkra evenemang. Den 1 december 2021 införde regeringen, på inrådan av Folkhälsomyndigheten, vaccinationsbevis som ska gälla på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 besökare. Vi ställer oss positiva till införandet av vaccinationsbevis och kommer att följa dessa regler och rekommendationer. Vi hoppas på ömsesidig förståelse från alla inblandade så att vi tillsammans kan genomföra festivalen på bästa sätt. 

Så funkar det med vaccinationsbevis 

Ett giltigt vaccinationsbevis får den som har tagit två doser vaccin. Beviset tillsammans med legitimation gör att du kan besöka evenemanget. Du kan antingen ha med dig vaccinationsbeviset i din smartphone eller ha med dig en pappersutskrift. 

Kontroll av vaccinationsbevis på ett evenemang:

  • Ladda ned ditt vaccinationsbevis på www.covidbevis.se (mobilt Bank-ID krävs).
  • Kontrollera att ditt vaccinationsbevis är giltigt över konsertdatumet (både utskrivet och digitalt vaccinationsbevis är giltigt).
  • Vad redo att visa ID-kort/legitimation i samband med uppvisandet av vaccinationsbeviset.
  • Kom i god tid! Inpasserandet kan eventuellt ta lite längre tid, så se till att vara på plats i god tid innan konserten börjar för en smidig inpassering. 

Vad gäller om jag har en biljett men är ovaccinerad 

När det gäller eventuella återköp av biljetter, framförallt för de som köpte biljetter innan september 2021 då regeringen gick ut med rekommendationer för ovaccinerade om att undvika folksamlingar och hålla avstånd till andra människor även när restriktionerna släpptes, så väntar vi på besked från regeringen och myndigheterna om hur vi ska hantera denna fråga både praktiskt och ekonomiskt. Har du frågor om din biljett rekommenderar vi dig att kontakta din biljettåterförsäljare. Din biljett är inte personlig och kan överlåtas. 

Källa: Svensk Live – branschorganisation för arrangörer i Sverige

Q & A

HUR SKAFFAR JAG ETT VACCINATIONSBEVIS?

Börja med att vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinationen in till Nationella vaccinationsregistret. Då kan du logga in med e-legitimation på covidbevis.se. Om du inte har en e-legitimation kan du läsa om hur du skaffar en e-legitimation här, eller skriva ut fylla i och posta denna blankett. Beviset skickas sedan till din folkbokföringsadress.

Efter inloggning med e-legitimation är det möjligt att hämta, skriva ut eller spara beviset. Det skickas även automatiskt till din digitala brevlåda. Om du inte har en sådan kan du skaffa en digital brevlåda här.

GÄLLER VACCINATIONSBEVIS FRÅN ANDRA EU-LÄNDER/ICKE EU-LÄNDER?

Ja, vaccinationsbevis från andra EU-länder, samt övriga länder som är anslutna till EU:s digitala covidbevis, gäller. I skrivande stund gäller bevis från 51 länder.

Se hela listan här.

KOSTAR DET?

Nej, vaccinationsbeviset är gratis. Det är även gratis att vaccinera sig.

RÄCKER EN DOS?

För ett giltigt bevis krävs två doser.

HUR FUNGERAR DET?

Vaccinationsbeviset har en QR-kod som när den skannas bekräftar att du har vaccinerat dig mot covid-19. Intyget med QR-koden kan fås både digitalt och på papper. 

VILKA UPPGIFTER FINNS PÅ DET?

I vaccinationsbeviset står namn, födelsedatum, utfärdandedatum, i vilket medlemsland vaccinationen utförts, vilket vaccin och hur många doser man tagit samt hur länge beviset är giltigt. 

SPELAR DET NÅGON ROLL VILKET VACCIN JAG TAGIT?

Nej. Vaccinationsbeviset gäller för alla vaccin mot covid-19 som har godkänts av EU.

HUR LÄNGE GÄLLER DET?

Om vaccinationsbeviset har utfärdats mellan 1 juli – 30 september 2021 är det giltigt i 90 dagar. 

Om beviset har utfärdats 1 oktober-31 december 2021 är det giltigt i 180 dagar. 

Du kan när som helst hämta ett nytt vaccinationsbevis på covidbevis.se

GÅR DET ATT FÅ UTAN SVENSKT PERSONNUMMER?

Just nu är det inte möjligt att få ett vaccinationsbevis för dig som saknar ett svenskt personnummer och fått din vaccination registrerad på reservnummer. Men E-hälsomyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att lösa det senast till årsskiftet 2021-2022. 

Om du har ett svenskt personnummer men har fått din vaccination registrerad på reservnummer eller samordningsnummer kan du vända dig till din vaccinatör och be dem registrera vaccinationen på ditt personnummer istället. 

Om du är vaccinerad i Sverige, men har samordningsnummer och saknar folkbokföringsadress ska den här särskilda blanketten användas. Beviset skickas sedan till ett ombud och du får en avisering från PostNord när det är möjligt att hämta ut brevet.

HUR SKA JAG GÖRA OM JAG INTE KAN VACCINERA MIG?

Om du har medicinska skäl för att inte vaccinera dig går det bra att visa upp ett läkarintyg i stället för vaccinbevis.

GÄLLER ÄVEN ETT NEGATIVT COVIDTEST?

Nej, negativt test eller genomgången sjukdom ger inte tillträde till evenemang som kräver vaccinationsbevis.

Källa: E-hälsomyndigheten

MÅSTE ALLA BESÖKARE VISA UPP VACCINATIONSBEVIS?

Nej, kravet på vaccinationsbevis gäller personer som är 18 år och äldre.

Men tänk då på att House of Metal har en 18-års åldersgräns. Det vill säga att du skall vara 18 år fyllda för att få tillträde till festivalen.
Under 18 år får endast tillträde i målsmans* sällskap.
*Målsman = vuxen (minst 25 år), med vaccinationsbevis, nykter och beredd att ansvara för ungdomen.
Under 13 år får tyvärr inte tillträde pga. regler runt ljudnivåer.
Glöm inte att ta med legitimation.

Ledsagare behöver ingen egen biljett men ett ledsagarbevis.