ARTISTER 2020

DORO (Tyskland)

Doro Pesch, dubbad till ”Queen of Heavy Metal” behöver kanske inte egentligen någon större presentation, med en karriär som sträcker sig över tre hela decennier. Med starten 1982 i tyska heavy metal-bandet Warlock till första solo-albumet ”Force Majeure” 1989. Med inte mindre än 13 soloalbum samt material från Warlock-tiden är House of Metal stolta att presentera denne legendar inom metal-världen som en av årets headlines på Idun-scenen. 

CARCASS (UK)

UK-legenderna Carcass har utan tvekan släppt flera klassiska album under sin karriär och förändrat banan för extrem metall med varje utgåva i följd. Oavsett om det var att uppfinna gore-grind med ”Reek of Putrefaction” (1988) och ”Symphonies of Sickness” (1989) eller hjälpa till med att forma mallen för melodisk death metal med ”Heartwork” (1993), har Carcass alltid gjort album som satt standarder och där regler brytits. 1996 lades dock bandet ner, för att återuppstå 2013 med albumet ”Surgical Steel”, 18-år efter svanesången ”Swansong” (1996). Bandet arbetar för närvarande med ett nytt album som kommer att släppas under 2020.

MARDUK (Sverige)

Marduk är ett band som knappast behöver någon större introduktion för den som någon gång blickat mot den extrema metallens-värld. Bandet har sedan starten 1990 släppt otaliga album samt turnérat i ca. 70 olika länder med över 1300 konserter bakom sig. Bandet gästade House of Metal festivalen senast 2010 och nu är det äntligen dags igen – med FÖRSTA giget på kommande 30-års jubileum turné-rundan som går av stapeln 2020. Bandet kommer att riva av låtar från hela sin karriär, sånt som inte körts på länge dammas av tillsammans med material som aldrig förr spelats live.

I AM MORBID (USA)

I Am Morbid bildades av David Vincent, den legendariska frontmannen (bas/sång) från Morbid Angel. Tillsammans med Tim Yeung (trummor), Bill Hudson (gitarr) och Kelly McLauchlin (gitarr), framför bandet Vincent-era klassiker från Morbid Angel’s klassiska ”Altars of Madness”, ”Blessed Are The Sick”, ”Covenant” och ”Domination” album.

FREAK KITCHEN (Sverige)

Freak Kitchen är ett band från Göteborg grundat av innovativa & unika gitarr-virtuosen Mattias ”IA Eklundh. Uppsättningen kompletteras av trummisen Björn Fryklund samt basisten Christer Hysén. Musikaliskt är Freak Kitchen svåra att placera i ett fack då vi snackar om en salig blandning av heavy metal & progressiv metal – allt med en touch av avantgarde och karnatisk indisk musik. Brist på låtmaterial finns inte heller då bandet släppt inte mindre än nio stycken studioalbum under karriären.

NERVOSA (Brasilien)

Brasilianska power-trion Nervosa har sedan sin debut ”Victim of Yourself” (2014) snabbt hunnit bygga sig en karriär, med inte mindre än tre album under bältet i dagsläget. Kända för sin råa aggressivitet och ”in-your-face” thrash-riff och spelningar på flertalet av världens största festivaler samt turnéer runt världen är det nu dags för bandet att äntligen besöka Sveriges nordliga breddgrader för första gången.

BEWITCHED (Sverige)

13 år har hunnit passera sedan Umeåbördiga Bewitched stod på scen senast med sin nedsvärtade form av speed/thrash/heavy metal. När bandet äntligen gav ifrån sig livstecken så var House of Metal självklart inte sena med att erbjuda bandet en plats till 2020-års festival. För den oinvigde så bildades bandet 1995 och har sedan dess släppt ifrån sig fem fullängdare samt ett par EPn och ett live-album. Bland medlemmarna hittar vi rutinerade musiker som bland annat kan återfinnas i band som Naglfar mfl.

VOMITORY (Sverige)

Svenska death metal-legenderna Vomitory har sedan 1989 ödelagt scener över hela världen och släppt åtta framgångsrika album innan de lade ner sina yxor 2013. 2017 återförenades de dock för en show på Summerbreeze festivalen för att hedra en gammal vän. Bandet hade så pass roligt ihop igen att tanken på framtida strider tillsammans började växa som ett frö i bloddränkt jord.
2019 markerade 30-årsjubileet för Vomitory och bandet fortsätter även in på 2020 att fira, detta genom att ödelägga scener över hela planeten igen. Death Metal Supremacy!

ONSLAUGHT (England)

Att kalla Onslaught för ett smått legendariskt engelskt Thrash Metal-band är nog ingen underdrift. Onslaught hann på 80-talet med att släppa albumen “Power from Hell” (1985), “The Force” (1986) samt “In Search of Sanity” (1989) innan bandet lades ner. 2005 bestämde sig dock original-medlemmarna Sy Keller (sång) och Nige Rockett (gitarr) att väcka nytt liv i bandet. Återkomst-albumet “Killing Peace” (2007) samt efterföljande album har tagits emot väl av både gamla och nya fans samt av diverse media. Förbered er för en rejäl attack av kvalitativ thrash metal!

BURNING WITCHES (Schweiz)

Burning Witches, som grundades 2015, är inte bara en av de hetaste exporterna från Schweiz. Nej, de schweiziska damerna är en av de mest intressanta nykomlingarna inom Old School Heavy Metal under de senaste åren … världen över! Burning Witches levererar kraftfull Heavy Metal, med influencer från Power och Speed ​​samt traditionell Metal som lär få huvuden att gunga under årets festival.

DARKENED NOCTURN SLAUGTHERCULT (Tyskland)

Tradition, själ, köld, envishet: detta uttrycker karaktären och varumärket som är Darkened Nocturn Slaughtercult, ett band som har vuxit och mognat under sin 22-åriga existens till en distinkt institution av tysk Black Metal. DNS levererar främst ett klassiskt, rått ljud på traditionellt skandinaviskt vis i stil med (främst de norska) banden från tidigt och mitten av nittiotalet som Immortal, Darkthrone och Gorgoroth. Bandet är aktuella med sitt nya album ”Mardom” som släpptes april 2019 via War Anthem Records.

SHRAPNEL (England)

Efter ett decennium av förödelse i Storbritannien, som förband till band som Overkill, Sepultura, Exodus, Death Angel, Destruction, Voivod, Suicidal Tendencies och många fler, kommer Shrapnel äntligen till fastlandet i form av House of Metal.
Förutom låtar från de senaste 10 åren kommer Shrapnel även att spela nytt material från det kommande 3: e albumet och höja ribban till det yttersta under årets festival. Vi ses i moshpiten!

FERAL (Sverige)

Feral, med rötterna i Norsjö drog igång 2003 och har sedan dess förfinat sin HM-2 Death Metal till världsklass. Med tre fullängdare i bagaget, senaste i form av ”Flesh for Funerals Eternal” (2018), är det äntligen dags för detta norrländska band att återvända till en scen på festivalen som de senast besökte 2008.

BERZERKER LEGION (Europe)

Berzerker Legion är en 5-mannakoalition av dödsmetallveteraner från den europeiska kontinenten, bildad 2016 av gitarristerna Tomas Elofsson (Hypocrisy) och Alwin Zuur (Asphyx).

Med en vision att skapa death metal av högsta kvalitet rekryterade de en line-up av solida välkända musiker bestående av James Stewart (Vader) på trummor (Nils Fjellström kommer dock att vara stand-in trummis under House of Metal), Jonny Pettersson (Wombbath) på sång och Fredrik Isaksson (Dark Funeral) på bas för att komplettera legionen. Med decennier av kombinerad erfarenhet i såväl studio som liveuppträdanden är Berzerker Legion redo att skapa och sprida death metal av högsta kvalitet över hela världen.

BLACK BAY (Sundsvall)

Black Bay bildades 2004 och har sedan dess släppt 2 skivor, ”Feeding It” och ”Welcome Apocalypse”. På House Of Metal kommer dem dock att göra något speciellt och framföra deras egna favoritlåtar från ett av dem bästa banden någonsin, Metallica. Bandet förväntar sig att Umeå bjuder på både röj och allsång!

CURSE (Norrköping)

Curse är ett 4-mannaband från Södermanland. Bandet bildades 2009 och var aktiva till 2012. Curse reste sig ur graven 2018 med två orginalmedlemmar och med sig två nya. Med en nyinspelad demo oktober 2019 tänker bandet sprida sina ritualer till massorna.

DEAD SLEEP (Malmö)

Dead Sleep härstammar från Malmö och har funnits sedan 2016. De har sedan dess smidit deras speciella sound mellan den kaotiska aggressionen av hardcore-punk och metallens bombastiska sound. Deras ljud plockar det bästa från både gammalt och nytt, med en stark ådra av åttiotalets thrash metal samtidigt som den injiceras med en modern känsla.

SANITY ASSASSIN (Umeå)

Sanity Assassin är ett melodiskt death metal band från Umeå som grundades 2010 av PO Wester och Jörgen Persson, som ett sidoprojekt till death metal bandet Daemonicus. År 2015 släppte Sanity Assassin sin debutplattan ”A Function of the Human Condition”.

SIBERIAN (Linköping)

Siberian är ett Heavy Metal-band från Linköping vars influenser dras från Sludge och Post Metal-scenen. Kompromisslösa väggar av ljud möter melodi och melankoli. Post Metal-inspirerat experimenterande med sitar, flöjter och säckpipa. Det går även att finna små spår av atmosfärisk svartmetall som kolliderar med Hardcore-Sludge.

SUFFER YOURSELF (Sverige)

Suffer Yourself kommer från den mörkare sidan med sin kvalfulla old school Death-Doom.
Musiken, långsam och svartare än natten, ibland uppbruten av ostoppbara blastbeats, är designad att försätta lyssnaren i ett spektrum av dystra känslor och existentiella funderingar.
Bandet, med medlemmar från Ukraina och Sverige, har släppt två fullängdsskivor till dags dato. Suffer Yourself har genom åren delat scen som många av de största banden i genren.

Fans av bl a Evoken, Esoteric, Spectral Voice och Disembowelment kommer att känna igen sig och Suffer Yourself vill dela tomrummets djup med er som besöker House Of Metal.

ARTISTER 2020

DORO (Tyskland)

Doro Pesch, dubbad till ”Queen of Heavy Metal” behöver kanske inte egentligen någon större presentation, med en karriär som sträcker sig över tre hela decennier. Med starten 1982 i tyska heavy metal-bandet Warlock till första solo-albumet ”Force Majeure” 1989. Med inte mindre än 13 soloalbum samt material från Warlock-tiden är House of Metal stolta att presentera denne legendar inom metal-världen som en av årets headlines på Idun-scenen. 

CARCASS (UK)

UK-legenderna Carcass har utan tvekan släppt flera klassiska album under sin karriär och förändrat banan för extrem metall med varje utgåva i följd. Oavsett om det var att uppfinna gore-grind med ”Reek of Putrefaction” (1988) och ”Symphonies of Sickness” (1989) eller hjälpa till med att forma mallen för melodisk death metal med ”Heartwork” (1993), har Carcass alltid gjort album som satt standarder och där regler brytits. 1996 lades dock bandet ner, för att återuppstå 2013 med albumet ”Surgical Steel”, 18-år efter svanesången ”Swansong” (1996). Bandet arbetar för närvarande med ett nytt album som kommer att släppas under 2020.

MARDUK (Sverige)

Marduk är ett band som knappast behöver någon större introduktion för den som någon gång blickat mot den extrema metallens-värld. Bandet har sedan starten 1990 släppt otaliga album samt turnérat i ca. 70 olika länder med över 1300 konserter bakom sig. Bandet gästade House of Metal festivalen senast 2010 och nu är det äntligen dags igen – med FÖRSTA giget på kommande 30-års jubileum turné-rundan som går av stapeln 2020. Bandet kommer att riva av låtar från hela sin karriär, sånt som inte körts på länge dammas av tillsammans med material som aldrig förr spelats live.

I AM MORBID (USA)

I Am Morbid bildades av David Vincent, den legendariska frontmannen (bas/sång) från Morbid Angel. Tillsammans med Tim Yeung (trummor), Bill Hudson (gitarr) och Kelly McLauchlin (gitarr), framför bandet Vincent-era klassiker från Morbid Angel’s klassiska ”Altars of Madness”, ”Blessed Are The Sick”, ”Covenant” och ”Domination” album.

FREAK KITCHEN (Sverige)

Freak Kitchen är ett band från Göteborg grundat av innovativa & unika gitarr-virtuosen Mattias ”IA Eklundh. Uppsättningen kompletteras av trummisen Björn Fryklund samt basisten Christer Hysén. Musikaliskt är Freak Kitchen svåra att placera i ett fack då vi snackar om en salig blandning av heavy metal & progressiv metal – allt med en touch av avantgarde och karnatisk indisk musik. Brist på låtmaterial finns inte heller då bandet släppt inte mindre än nio stycken studioalbum under karriären.

NERVOSA (Brasilien)

Brasilianska power-trion Nervosa har sedan sin debut ”Victim of Yourself” (2014) snabbt hunnit bygga sig en karriär, med inte mindre än tre album under bältet i dagsläget. Kända för sin råa aggressivitet och ”in-your-face” thrash-riff och spelningar på flertalet av världens största festivaler samt turnéer runt världen är det nu dags för bandet att äntligen besöka Sveriges nordliga breddgrader för första gången.

BEWITCHED (Sverige)

13 år har hunnit passera sedan Umeåbördiga Bewitched stod på scen senast med sin nedsvärtade form av speed/thrash/heavy metal. När bandet äntligen gav ifrån sig livstecken så var House of Metal självklart inte sena med att erbjuda bandet en plats till 2020-års festival. För den oinvigde så bildades bandet 1995 och har sedan dess släppt ifrån sig fem fullängdare samt ett par EPn och ett live-album. Bland medlemmarna hittar vi rutinerade musiker som bland annat kan återfinnas i band som Naglfar mfl.

VOMITORY (Sverige)

Svenska death metal-legenderna Vomitory har sedan 1989 ödelagt scener över hela världen och släppt åtta framgångsrika album innan de lade ner sina yxor 2013. 2017 återförenades de dock för en show på Summerbreeze festivalen för att hedra en gammal vän. Bandet hade så pass roligt ihop igen att tanken på framtida strider tillsammans började växa som ett frö i bloddränkt jord.
2019 markerade 30-årsjubileet för Vomitory och bandet fortsätter även in på 2020 att fira, detta genom att ödelägga scener över hela planeten igen. Death Metal Supremacy!

ONSLAUGHT (England)

Att kalla Onslaught för ett smått legendariskt engelskt Thrash Metal-band är nog ingen underdrift. Onslaught hann på 80-talet med att släppa albumen “Power from Hell” (1985), “The Force” (1986) samt “In Search of Sanity” (1989) innan bandet lades ner. 2005 bestämde sig dock original-medlemmarna Sy Keller (sång) och Nige Rockett (gitarr) att väcka nytt liv i bandet. Återkomst-albumet “Killing Peace” (2007) samt efterföljande album har tagits emot väl av både gamla och nya fans samt av diverse media. Förbered er för en rejäl attack av kvalitativ thrash metal!

BURNING WITCHES (Schweiz)

Burning Witches, som grundades 2015, är inte bara en av de hetaste exporterna från Schweiz. Nej, de schweiziska damerna är en av de mest intressanta nykomlingarna inom Old School Heavy Metal under de senaste åren … världen över! Burning Witches levererar kraftfull Heavy Metal, med influencer från Power och Speed ​​samt traditionell Metal som lär få huvuden att gunga under årets festival.

DARKENED NOCTURN SLAUGTHERCULT (Tyskland)

Tradition, själ, köld, envishet: detta uttrycker karaktären och varumärket som är Darkened Nocturn Slaughtercult, ett band som har vuxit och mognat under sin 22-åriga existens till en distinkt institution av tysk Black Metal. DNS levererar främst ett klassiskt, rått ljud på traditionellt skandinaviskt vis i stil med (främst de norska) banden från tidigt och mitten av nittiotalet som Immortal, Darkthrone och Gorgoroth. Bandet är aktuella med sitt nya album ”Mardom” som släpptes april 2019 via War Anthem Records.

SHRAPNEL (England)

Efter ett decennium av förödelse i Storbritannien, som förband till band som Overkill, Sepultura, Exodus, Death Angel, Destruction, Voivod, Suicidal Tendencies och många fler, kommer Shrapnel äntligen till fastlandet i form av House of Metal.
Förutom låtar från de senaste 10 åren kommer Shrapnel även att spela nytt material från det kommande 3: e albumet och höja ribban till det yttersta under årets festival. Vi ses i moshpiten!

FERAL (Sverige)

Feral, med rötterna i Norsjö drog igång 2003 och har sedan dess förfinat sin HM-2 Death Metal till världsklass. Med tre fullängdare i bagaget, senaste i form av ”Flesh for Funerals Eternal” (2018), är det äntligen dags för detta norrländska band att återvända till en scen på festivalen som de senast besökte 2008.

BERZERKER LEGION (Europe)

Berzerker Legion är en 5-mannakoalition av dödsmetallveteraner från den europeiska kontinenten, bildad 2016 av gitarristerna Tomas Elofsson (Hypocrisy) och Alwin Zuur (Asphyx).

Med en vision att skapa death metal av högsta kvalitet rekryterade de en line-up av solida välkända musiker bestående av James Stewart (Vader) på trummor (Nils Fjellström kommer dock att vara stand-in trummis under House of Metal), Jonny Pettersson (Wombbath) på sång och Fredrik Isaksson (Dark Funeral) på bas för att komplettera legionen. Med decennier av kombinerad erfarenhet i såväl studio som liveuppträdanden är Berzerker Legion redo att skapa och sprida death metal av högsta kvalitet över hela världen.

BLACK BAY (Sundsvall)

Black Bay bildades 2004 och har sedan dess släppt 2 skivor, ”Feeding It” och ”Welcome Apocalypse”. På House Of Metal kommer dem dock att göra något speciellt och framföra deras egna favoritlåtar från ett av dem bästa banden någonsin, Metallica. Bandet förväntar sig att Umeå bjuder på både röj och allsång!

CURSE (Norrköping)

Curse är ett 4-mannaband från Södermanland. Bandet bildades 2009 och var aktiva till 2012. Curse reste sig ur graven 2018 med två orginalmedlemmar och med sig två nya. Med en nyinspelad demo oktober 2019 tänker bandet sprida sina ritualer till massorna.

DEAD SLEEP (Malmö)

Dead Sleep härstammar från Malmö och har funnits sedan 2016. De har sedan dess smidit deras speciella sound mellan den kaotiska aggressionen av hardcore-punk och metallens bombastiska sound. Deras ljud plockar det bästa från både gammalt och nytt, med en stark ådra av åttiotalets thrash metal samtidigt som den injiceras med en modern känsla.

SANITY ASSASSIN (Umeå)

Sanity Assassin är ett melodiskt death metal band från Umeå som grundades 2010 av PO Wester och Jörgen Persson, som ett sidoprojekt till death metal bandet Daemonicus. År 2015 släppte Sanity Assassin sin debutplattan ”A Function of the Human Condition”.

SIBERIAN (Linköping)

Siberian är ett Heavy Metal-band från Linköping vars influenser dras från Sludge och Post Metal-scenen. Kompromisslösa väggar av ljud möter melodi och melankoli. Post Metal-inspirerat experimenterande med sitar, flöjter och säckpipa. Det går även att finna små spår av atmosfärisk svartmetall som kolliderar med Hardcore-Sludge.

SUFFER YOURSELF (Sverige)

Suffer Yourself kommer från den mörkare sidan med sin kvalfulla old school Death-Doom.
Musiken, långsam och svartare än natten, ibland uppbruten av ostoppbara blastbeats, är designad att försätta lyssnaren i ett spektrum av dystra känslor och existentiella funderingar.
Bandet, med medlemmar från Ukraina och Sverige, har släppt två fullängdsskivor till dags dato. Suffer Yourself har genom åren delat scen som många av de största banden i genren.

Fans av bl a Evoken, Esoteric, Spectral Voice och Disembowelment kommer att känna igen sig och Suffer Yourself vill dela tomrummets djup med er som besöker House Of Metal.